Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení – Ing. Lucie Šilhová
Ing. Lucie Šilhová
Bakalářská práce
Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení
Carotenoids in foodstuff - biochemistry of carotenoids, presence in foodstuff, analysis
Anotace:
Karotenoidy jsou intenzivně zbarvené, v tucích rozpustné pigmenty přítomné v mnoha potravinách, jako jsou ovoce, zelenina či ryby. Tyto pigmenty lze rozdělit do dvou skupin. První skupinou jsou karoteny (např. ß-karoten či lykopen) a druhou xantofyly (např. lutein či ß-kryptoxanthin). Z hlediska lidského zdraví mají karotenoidy významný vliv pro prevenci onemocnění jako jsou karcinogenní onemocnění …víceAbstract:
Carotenoids are intensively coloured, in fats soluble biocompounds that are abundant as pigments in foodstuff, for example fruit, vegetable and/or fishes. This colourants are divided into two groups. First group are carotenes (e.g. beta-carotene or lycopene) and second group are xanthophylls (e.g. lutein or beta-cryptoxanthin). From the standpoint of the human health carotenoids have significant effect …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 23. 6. 2010
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 9. 2010
- Vedoucí: RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ŠILHOVÁ, Lucie. \textit{Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení}. Online. Bakalářská práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2010. Dostupné z: https://theses.cz/id/km6hvb/.
Jak správně citovat práci
Šilhová, Lucie. Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení . Pardubice, 2010. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Estery karotenoidů v potravinách a potravinových doplňcích
Anna MICHALČÍKOVÁ -
Monitoring karotenoidů v potravinách
Veronika Hynštová -
Strategie stanovení karotenoidů a jejich forem v potravinách, krmivech a doplňcích stravy
Kamila Mimrová -
Karotenoidy v pšenicích s netradiční barvou zrna
Marie Míková -
Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách
Jitka Gajárková -
Karoteny a karotenoidy v obilovinách a pekárenských výrobcích
Tereza Kuchynková -
Vliv hnojení na obsah karotenoidů v pšenicích s barevným zrnem
Adam Kos -
Zdroje vitaminu A v potravinách a potravinových doplňcích v ČR
Jakub LHOTA