Bc. Jana Vavřičková

Bakalářská práce

Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách

The changes in vitamine A content during various kitchen treatments
Anotace:
Vitamíny rozpustné v tucích jsou nepolární hydrofobní molekuly odvozené od isoprenu. Vitamín A se v potravinách vyskytuje jako retinol a také ve formě provitamínu beta- karotenu. Vitamín A a jeho deriváty mají nezastupitelnou funkci v procesu genové exprese, vidění či syntéze glykoproteinů. Vitamíny obecně jsou nestabilní při kulinárních úpravách a výjimkou není ani vitamín A. Tato práce se zabývá …více
Abstract:
Fat-soluble vitamins are non-polar hydrophobic molecules derived from isoprene. Vitamin A is frequently found in foods in the form of retinol and provitamin, beta - carotene. Vitamin A and its derivatives have a vital function in the process of gene expression, vision and synthesis of glycoproteins. Vitamins are generally unstable in culinary adjustments and there is no exception in vitamin A. This …více
 

Klíčová slova

Vitamin A retinol beta-karoten
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 6. 2010

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 2. 9. 2010
  • Vedoucí: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

Vavřičková, Jana. Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách. Pardubice, 2010. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická

Univerzita Pardubice

Fakulta chemicko-technologická

Bakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin

Práce na příbuzné téma