Kvalita zeleniny pěstované na půdě antropogenně kontaminované rizikovými prvky – Eliška Zátková
Eliška Zátková
Bachelor's thesis
Kvalita zeleniny pěstované na půdě antropogenně kontaminované rizikovými prvky
The quality of vegetables grown on soil anthropogenically contaminated with risk elements
Abstract:
Cílem této práce bylo porovnat kvalitu zeleniny pěstované na půdách s různým složením a rozdílnou kvalitou. Jako kontrolní byla použita půda odebraná na území Praha-Suchdol, která obsahovala přirozeně se vyskytující množství kadmia, olova a zinku, konkrétně 0,4 ± 0,01 mg/kg kadmia, 36,6 ± 1,6 mg/kg olova a 93,1 ± 1,5 mg/kg zinku. Druhá použitá půda byla ovlivněna antropogenní činností, která na daném …moreAbstract:
The aim of this study was to compare the quality of vegetables grown on soils with different composition and quality. Soil sampled in the Prague-Suchdol area was used as a control treatment and contained naturally occurring levels of cadmium, lead and zinc, namely 0.4 ± 0.01 mg/kg cadmium, 36.6 ± 1.6 mg/kg lead and 93.1 ± 1.5 mg/kg zinc. The second soil was contaminated by anthropogenic activities …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 26. 5. 2023
- Supervisor: prof. Ing. Daniela Pavlíková, CSc.
- Reader: František Hnilička, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ZÁTKOVÁ, Eliška. \textit{Kvalita zeleniny pěstované na půdě antropogenně kontaminované rizikovými prvky}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/ktx3iz/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Vliv suplementace stravy dusičnany ze zeleniny na krevní tlak a kontrakci svalů
Tomáš Sychra -
Sledování a vyhodnocení obsahu nitrátů ve vybraných druzích zeleniny distribuovaných obchodní sítí města Plzně
Petra BENEDÍKOVÁ -
Využití biocharu jako sorbentu ke snížení transportu olova a zinku půdním profilem v kontaminované oblasti Příbramska
Ondřej Nedvěd -
Intensification of zinc electrodeposition for zinc-air flow battery
David Gráf -
Removing of zinc from waste mine water
Claudia Marcela Vasquez Guevara -
Zinc nanoparticles in nutrition of weaned piglets
Ebenezer Osei Ayeh -
Optimization of zinc-iodine hybrid flow battery
Petr Šimek -
Zinc (ZnO) and Titanium (TiO2) Nanoparticles effect on micropropagation of Salvia rosmarinus Spenn
Muhammad Waqas Ashraf
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights