Ověření kávové sedliny jako antimikrobiální látky pro inhibici růstu patogenních mikroorganismů – Veronika Vaníčková
Veronika Vaníčková
Bakalářská práce
Ověření kávové sedliny jako antimikrobiální látky pro inhibici růstu patogenních mikroorganismů
Validation of Spent Coffee Grounds as an Antimicrobial Substance to Inhibit the Growth of Pathogenic Microorganisms
Anotace:
Káva je nejvíce obchodovanou surovinou na světě a to hlavně díky své nezaměnitelné chuti. Oblíbené kávové nápoje jsou připravovány po zpracování plodů kávovníku, při kterém však vznikají i odpadní produkty, které při hromadění v životním prostředí představují velký problém. Nejvýznamnější částí kávového odpadu je právě kávová sedlina. Tato práce se zaměřuje na potenciální využití kávové sedliny a …víceAbstract:
Coffee is the most traded commodity in the world, mainly due to its special taste. The popular coffee drinks are prepared after processing the fruit of the coffee tree. However, waste products are also produced that accumulate in the environment and cause a major ecological problems. The most important part of coffee waste is the spent coffee grounds (SCG). This work focuses on the potential use of …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 30. 4. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 14. 6. 2024
- Vedoucí: Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
- Oponent: Magdalena Daria Vaverková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
VANÍČKOVÁ, Veronika. \textit{Ověření kávové sedliny jako antimikrobiální látky pro inhibici růstu patogenních mikroorganismů}. Online. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/kx8yb7/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program:
Molekulární biologie a biotechnologie
Práce na příbuzné téma
-
Antimikrobiální aktivita extraktů rostlinných druhů GRAS proti ústním patogenním mikroorganismům
Jindřiška Pilná -
Antimikrobiální účinky nanočástic a jejich vliv na růstové a biochemické vlastnosti potenciálně patogenních mikroorganismů
Jana Novotná -
Antimikrobiální aktivita extraktů rostlinných druhů GRAS proti ústním patogenním mikroorganismům
Jindřiška Pilná -
Patogenní mikroorganismy v potravinách
Barbora Moravcová -
Mikroorganismy v pivovarnictví
Kateřina Lehocká -
Antimikrobiální aktivita silic z vybraných druhů rostlin čeledi Apiaceae
Vladimír Kvítek -
Antimikrobiální aktivita konopného extraktu u patogenů způsobujících onemocnění kůže
Štěpán Pařízek -
Antibakteriální aktivita biosurfaktantů
Kateřina Vašíčková