Pokrok v omezování jakostních odchylek vepřového masa – Lucie Mitlenerová
Lucie Mitlenerová
Bachelor's thesis
Pokrok v omezování jakostních odchylek vepřového masa
Progress in reducing quality problems in pork
Abstract:
Cílem bakalářské práce bylo popsat odchylky vepřového masa, především vadu PSE a vliv této vady na kvalitu masa. U masa PSE dochází krátce po porážce zvířete k rychlému průběhu přeměny glykogenu a adenosintrifosfátu (ATP) na kyselinu mléčnou. To má za následek pokles hodnoty pH masa pod 5,8 a zvýšení teploty svalu až nad 42 °C. Dochází tak k částečné denaturaci bílkovin, struktura svalových vláken …moreAbstract:
The bachelor thesis aimed to describe the deviations of pork, especially the PSE defect and the impact of this defect on meat quality. In the case of PSE meat, glycogen, and adenosine triphosphate (ATP) is rapidly converted to lactic acid shortly after slaughter. This results in a decrease in meat pH below 5.8 and an increase in muscle temperature above 42 ° C. This results in partial denaturation …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 3. 5. 2021
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Jaroslav Čítek, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MITLENEROVÁ, Lucie. \textit{Pokrok v omezování jakostních odchylek vepřového masa}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/l0odte/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Public Administration in Agriculture and Landscape Management / Public Administration in Agriculture and Landscape
Theses on a related topic
-
Senzorická kvalita masa jelenovitých ve vztahu ke složení a fyzikálně-chemickým vlastnostem masa
Klára Mikulíková -
Kvalita masa perliček z různých systémů ustájení
Matěj Blecha -
Kvalita vepřového masa
Michaela Seilerová -
Kvalita masa u extenzivně vykrmovaných prasat
Tomáš Kubát -
Kvalita vepřového masa.
Kamila Zadražilová -
Genetické markery kalpainy a kalpastatity a kvalita masa u různých druhů hospodářských zvířat
Filip Dytrt -
Kvalita masa vybraných genových zdrojů králíků
Iva Jiříková -
Kvalita masa z pohledu histochemických analýz
Zuzana Štemberková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights