Výluh rizikových prvků z glazury keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin obsažených v ovocném čaji – Bc. Iveta Vaculíková
Bc. Iveta Vaculíková
Master's thesis
Výluh rizikových prvků z glazury keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin obsažených v ovocném čaji
Leaching of risk elements from a ceramic glaze caused by low molecular mass organic acids contained in a fruit tea
Abstract:
Již odedávna je keramika používaná k různým účelům včetně přípravy a uchovávání potravin a nápojů. Ne všechna keramika se však k tomuto účelu hodí. Uchovávání jídel či nápojů (zejména těch kyselých) může v nejzazším případě vést až k chronickým otravám některými rizikovými prvky, jako je např. olovo a kadmium. Různé prvky, včetně rizikových, jsou obsaženy v keramických glazurách a př styku glazury …moreAbstract:
Since ancient times, ceramics have been used for a variety of purposes including the preparation and storage of food and drink. However, not all ceramics are suitable for this purpose. At the very least, the storage of food or drinks (especially acidic ones) can lead to chronic poisoning from certain hazardous elements such as lead and cadmium. Various elements, including hazardous elements, are contained …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 17. 5. 2023
- Supervisor: doc. Ing. Ondřej Drábek, Ph.D.
- Reader: Jan Malík, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
VACULÍKOVÁ, Iveta. \textit{Výluh rizikových prvků z~glazury keramiky vlivem nízkomolekulárních organických kyselin obsažených v~ovocném čaji}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/l4nno4/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Organické kyseliny a hliník v ovoci a ovocných šťávách
Denisa Radová -
Nízkomolekulární organické kyseliny v půdním prostředí pod různým vegetačním pokryvem
Michala Šlechtová -
Možnost stanovení organických kyselin ve víně pomocí iontově výměnné chromatografie
Karolína Parobková -
Speciace a množství nízkomolekulárních organických kyselin v lesních půdách: vliv nepůvodní dřeviny a ročního období
Barbora Friedrichová -
Rapid mass spectrometric methods for analysing low molecular food components
Jaromír Hradecký -
Risk elements and Hg mobility in stream sediments of the Bílina River
Dominik Vöröš -
Environmentálně rizikové prvky na odkališti Brno-Hády
Václav Hladík -
Rizikové prvky v sedimentujícím prachu v oblasti zatížené povrchovou těžbou hnědého uhlí
Veronika Ladecká
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights