Bc. Paulína Belvončíková

Diplomová práce

Střevní mykobiom u lidí s různou výživou

Intestinal mycobiome in people with different diets
Anotace:
Střevní mykobiom je pojem označující kolektivní genom kvasinek a vláknitých mikromycet kolonizujících náš gastrointestinální trakt. Tvoří jen 0,1% z celkového mikrobiálního zastoupení a je velmi nestabilní. Ovlivňuje ho zejména strava a metabolismus. Na rozdíl od standardní analýzy bakteriálního genu pro 16S rRNA, metodika analýzy mykobiomu není v současné době standardizována. Proto může být někdy …více
Abstract:
The gut mycobiome refers to the collective genome of yeasts and filamentous micromycetes inhabiting our gastrointestinal tract. It makes up only 0.1% of the total microbial diversity and is very unstable. It is mainly influenced by diet and metabolism. Unlike standard analysis of the bacterial 16S rRNA gene, the methodology of analysing mycobiome is not currently standardised. Therefore, it can be …více
 
 
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 6. 2021

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 13. 7. 2021
  • Vedoucí: Mgr. Petra Vídeňská, Ph.D.
  • Oponent: RNDr. Monika Cahová, Ph.D.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta