Změny lipidů při zpracování a skladování potravin z hlediska jejich nutriční a senzorické jakosti – Ing. Josef Soukup
Ing. Josef Soukup
Doctoral thesis
Změny lipidů při zpracování a skladování potravin z hlediska jejich nutriční a senzorické jakosti
Changes of lipids during processing of food in terms of nutritional and sensory quality
Abstract:
V posledních desetiletích došlo z důvodu změny stravovacích návyků a globalizaci trhu s potravinami k výrazné změně v užívání různých druhů tuků a olejů. Oleje bývají ve srovnání s tuky náchylnější k oxidaci, která patří mezi hlavní reakce vedoucí k degradaci lipidů. Práce je zaměřena jak na tuky a oleje nejčastěji používané v teplé či studené kuchyni (řepkový, slunečnicový a rýžový olej a vepřové …moreAbstract:
In recent decades, due to changes in eating habits and the globalization of the food market, there has been a significant change in the use of various types of fats and oils. Compared to fats, oils tend to be more susceptible to oxidation, which is one of the main reactions leading to lipid degradation. The work is focused both on fats and oils most often used in hot or cold kitchen (rapeseed, sunflower …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 2. 2023
Thesis defence
- Supervisor: prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
SOUKUP, Josef. \textit{Změny lipidů při zpracování a skladování potravin z hlediska jejich nutriční a senzorické jakosti}. Online. Doctoral theses, Dissertations. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/li30zd/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesDoctoral programme:
Nutrition and Food
Theses on a related topic
-
Esenciální mastné kyseliny v potravinách a potravinových doplňcích v ČR
Roman MIKŠÍK -
Mastné kyseliny v různých druzích potravin
Dana JELÍNKOVÁ -
Nitro-fatty acids as potential endogenous regulators of macrophage essential physiological functions.
Hana Vereščáková -
Screening of PAHs concentrations and determination of the total fat content and fatty acid profile of traditionally smoking fish in Central region of Cameroon.
Kateřina Šrámková -
Determination of the total fat content and fatty acid profile of selected Cambodian smoked fish
Kateřina Holmanová -
Nutriční a senzorická hodnota alternativ mléčných kysaných výrobků
Lucie Rajmicová -
Nutriční a senzorická hodnota rostlinných pomazánek
Jana Reitšpiesová -
Vliv teploty na nutriční jakost potemníka moučného (Tenebrio molitor L.)
Alena Nevrzalová
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights