Michaela KUBÍČKOVÁ

Bakalářská práce

Význam inulinu ve výživě člověka

Function of inulin in human nutriment
Anotace:
Inulin je oligofruktan, který se skládá z {$\beta$}-(2{$\rightarrow$}1) spojených fruktosových jednotek zpravidla zakončených glukosou. Je to zásobní polysacharid oddenkových rostlin, jako jsou čekanka, slunečnice a jiřiny. Inulin se používá na výrobu dietních potravin pro pacienty trpících cukrovkou. Inulin je takzvané prebiotikum. Prebiotika jsou látky, které nejsou stra-vitelné v trávicím traktu …více
Abstract:
Inulin is an oligofructofuranoside containing up to fructose units linked {$\beta$}-1,2-glycosidic bonds. The fructose chain is usually terminated by a glucose. Inulin is found as a storage carbohydrate in many plant roots and tubers, for example dahlia tubers or chicory root. Inulin is used for the production of dietetic foods for diabetes mellitus patients. More recent interest in inulin stems from …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 6. 8. 2008
Zveřejnit od: 6. 8. 2008
Identifikátor: 5388

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 3. 9. 2008
  • Vedoucí: Ing. Ladislava Mišurcová, Ph.D.

Citační záznam

Jak správně citovat práci

KUBÍČKOVÁ, Michaela. Význam inulinu ve výživě člověka. Zlín, 2008. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická

Plný text práce

Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 06. 08. 2008

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • Soubory jsou od 6. 8. 2008 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Plný text práce je k dispozici v elektronické podobě.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Fakulta technologická

Bakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Chemie a technologie potravin

Práce na příbuzné téma