Bc. Daniela Havranová

Master's thesis

Vliv zinku na virulenci vybraných bakterií

Effect of zinc on the virulence of selected bacteria
Abstract:
Vliv aplikace ZnO ve výživě selat na bakterie střevního mikrobiomu je doposud neprozkoumaným tématem. Vedle ZnO je také vyvíjena jeho nanočásticová alternativa s cílem snížení koncentrace aplikovaného ZnO a zároveň zvýšení inhibičního účinku zinku. Stejně jako dříve používaná antibiotika, tak i dlouhodobý tlak ZnO ovlivňuje fyziologii bakteriálních buněk střevního mikrobiomu. Tato práce je zaměřena …more
Abstract:
The influence of applying ZnO in piglet sustenance on gut microbiome bacteria has been an unexplored topic. In addition to ZnO, its nanoparticle alternative is also being developed to reduce the concentration of applied ZnO while increasing the inhibitory effect of zinc. Like previously used antibiotics, ZnO's long-term pressure affects the physiology of bacterial cells in the gut microbiome. This …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 4. 2024

Thesis defence

  • Date of defence: 3. 6. 2024
  • Supervisor: Ing. Kristýna Číhalová, Ph.D.
  • Reader: Pavlína Jelínková, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Master programme / specializace:
Food and Beverage Human Nutrition / Food Quality and Safety