Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky – Bc. Jana PIVODOVÁ
Bc. Jana PIVODOVÁ
Bakalářská práce
Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky
Plant extracts and their antimicrobial effect
Anotace:
Tato práce se zabývá účinkem rostlinných extraktů na mikroorganismy. Zaměřuje se na antimikrobiální účinky těchto extraktů, jichž se využívá v nejen potravinářství. Zabývala jsem se historií, jednotlivými skupinami účinných látek a rozebrala jsem způsoby získávání výtažků účinných látek z rostlin. Popisuji dvanáct rostlin a antimikrobiální účinky z nich získaných extraktů. Uvedla jsem rozdíly citlivosti …víceAbstract:
This work deals with the effects of plant extracts on microorganisms. It is focused on the antimicrobial effect of these extracts, which are used not only in food industry. The history, chemical groups of active substances and ways of extract isolation are analyzed. Twelve plants and antimicrobial effects of their extracts are described. The differences in sensibil-ity of grampositive and gramnegative …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 5. 9. 2007
Identifikátor:
5420
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 11. 9. 2007
Citační záznam
Jak správně citovat práci
PIVODOVÁ, Jana. Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky. Zlín, 2007. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci pouze na univerzitě až od 05. 09. 2007
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Chemie a technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Antimikrobiální účinky polykaprolaktonových nanomateriálů s impregnací rostlinnými extrakty
Kateřina Kodešová -
Antimikrobiální účinky rostlinných extraktů
Patrik Konderla -
Antimikrobiální účinky koncentrovaných hydrolátů získaných destilací rostlinných materiálů
Eliška Tesařová -
Přírodní rostlinné látky a jejich potenciál zvyšovat antimikrobiální účinek konvenčních potravinářských konzervačních látek
Stanislav Rys -
Přírodní látky a nové materiály s antimikrobiálními účinky
Pavlína HOZOVÁ -
Antimikrobiální účinky extraktů z jedlých květů a netradičních druhů ovoce
Michal Kutňák -
Přírodní rostlinné látky a jejich synergický antimikrobiální účinek
Lucie Hrdinová