Nutriční hodnota cvrčka domácího jako nové potraviny a krmiva – Bc. Zuzana Pitrmanová
Bc. Zuzana Pitrmanová
Master's thesis
Nutriční hodnota cvrčka domácího jako nové potraviny a krmiva
Nutritional value of house cricket as a novel food and feed
Abstract:
Jedlý hmyz jako nová potravina je v poslední době jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti výživy člověka v Evropě. Do budoucna se očekává neudržitelná úroveň produkce a spotřeba masa a je třeba nalézt nové způsoby zajištění dodávky výživných a kvalitních potravin. Z nutričního hlediska má jedlý hmyz výborné nutriční složení, a nejen z tohoto důvodů by mohl být dobrou alternativou pro kvalitní …moreAbstract:
Edible insects as a new food have recently been one of the most discussed topics in the field of human nutrition in Europe. Unsustainable levels of meat production and consumption are expected in the future, and new ways of ensuring the supply of nutritious and quality food must be found. From nutritional point of view, edible insects have an excellent nutritional composition, and not only for this …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 17. 5. 2023
- Supervisor: prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
- Reader: Vladimír Kocourek, BBus, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PITRMANOVÁ, Zuzana. \textit{Nutriční hodnota cvrčka domácího jako nové potraviny a krmiva}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Available from: https://theses.cz/id/mayfhg/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Evaluation of nutritional quality of tropical and temperate forages
Agnes Josylyn Komey -
Zoonotic Aspects of Edible Insects in the Czech Republic
Eva Coufalová -
Kvalita a bezpečnost jedlého hmyzu
Petra Škvorová -
Mikrobiologická kvalita jedlého hmyzu a výrobků z něj
Kateryna Bezborodová -
Mikrobiální kvalita vybraných druhů jedlého hmyzu
Jiřina Suchánková -
Fytofágní hmyz na pěstovaných rostlinách čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae)
Kateřina Janatová -
Jedlý hmyz jako potravina budoucnosti
Martina Krulíková -
Včela jako hmyz sui generis a její ochrana z pohledu práva
Nikola Mrkývková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights