Imobilizace biologicky aktivních látek v matrici vodorozpustného polymeru – Ing. Martina Hrabalíková
Ing. Martina Hrabalíková
Disertační práce
Imobilizace biologicky aktivních látek v matrici vodorozpustného polymeru
Immobilization of Biologically Active Compounds in the water-soluble polymer matrix
Anotace:
Tato práce se zabývá problematikou imobilizace biologicky aktivních látek majících původ v syrovátce do matrice vodorozpustného polymeru za účelem přípravy antimikrobiálního systému pro potravinářské aplikace. Studovanými bioaktivními látkami byly bakteriocin nisin a kyselina mléčná v kombinaci s polyvinylalkoholem pro přípravu fólií a mikrosfér. Mezi stěžejní výstupy patří popis interakce polyvinylalkoholu …víceAbstract:
This thesis deals with immobilization of biologically active compounds, originating from whey, into matrix of water-soluble polymer for preparation of antimicrobial systems with applicability in food industry. A bacteriocine, nisin and lactic acid in combination with polyvinyl alcohol were studied for preparation of antimicrobial foils and microspheres. The description of polyvinyl alcohol-lactic acid …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 1. 3. 2015
Zveřejnit od: 1. 3. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 22. 4. 2015
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Hrabalíková, Martina. Imobilizace biologicky aktivních látek v matrici vodorozpustného polymeru. Zlín, 2015. disertační práce (Ph.D.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 1.3.2015
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 1. 3. 2015 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáDoktorský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Imobilizace přírodních biologicky aktivních látek v matrici polymeru pro obalové aplikace
Miroslava URBÁNKOVÁ -
Biologické vlastnosti biokompatibilních polymerů modifikovaných antimikrobiálními peptidy
Emílie Kučerová -
Identifikace vybraných genů probiotických baktérií mléčného kvašení pomocí PCR
Marta Dušková