Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech – Bc. Jan NAVRÁTIL
Bc. Jan NAVRÁTIL
Master's thesis
Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech
The effect of monoacylglycerols on the growth of Bacillus sp. in processed cheese
Abstract:
Předložená práce se zabývá růstem sporulujících bakterií v taveném sýru s různým obsahem tuku v sušině a také inhibičním účinkem monoacylglycerolů a karagenanu v matrici taveného sýra. Modelové vzorky byly ihned po tavení zaočkovány kulturou Bacillus cereus a Bacillus subtilis a během skladování při 6 ? 2 °C byl stanovován celkový počet mikroorganizmů. Z výsledků vyplývá, že přídavek 0,15 % w/w monoacylglycerolu …moreAbstract:
Present study is aimed at assesing the growth of spoilage bacteria in processed cheese with different fatness and antibacterial effect of monoacylglycerols and carrageenan in matrix of processed cheese. Model samples were inoculated with Bacillus cereus and Bacillus subtilis immediately after melting operation and colony forming unit was determined during storage at 6 ? 2 °C. Results indicate that …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 20. 5. 2011
Identifier:
22817
Thesis defence
- Date of defence: 1. 6. 2011
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
NAVRÁTIL, Jan. Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyMaster programme / field:
Chemistry and Food Technologies / Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production
Theses on a related topic
-
Příprava 1-monoacylglycerolu z kyseliny perfluoroundekanové a testování antimikrobní aktivity
Zdenka NĚMCOVÁ -
Vliv monolaurinu na růst sporulujících bakterií v tavených sýrech
David GERGELA -
Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu
Alena Kratochvílová -
Využití vybraných hydrokoloidů z řas při výrobě tavených sýrů bez tavicích solí
Jolana Dostálová