Umělá barviva v potravinách a jejich dopad na zdraví člověka. – Justýna Kučerová
Justýna Kučerová
Bachelor's thesis
Umělá barviva v potravinách a jejich dopad na zdraví člověka.
Synthetic food dyes and their impact on human health
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá umělými potravinářskými barvivy a jejich dopadem na zdraví člověka. Syntetická barviva jsou podezřelá z toxického vlivu na zdraví organismu, který je u některých těchto látek prokázán na zvířatech. Tato práce je ve své praktické části zaměřena na stanovení syntetických potravinářských barviv pomocí spektrofotometrické multikomponentní analýzy ve 12 vzorcích komerčně …moreAbstract:
This bachelor thesis is dealing with synthetic food dyes and their impact on human health. Synthetic dyes are suspected of having a toxic effect on living organisms, which is proven for some of these substances by experiments on animals. The experimental part of this thesis is focused on the determination of the quantity of these synthetic food dyes in 12 selected samples of commercially available …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2019
Thesis defence
- Supervisor: Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.
- Reader: Dana Adamcová, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Vliv abiotického stresu na stárnutí listů v modelových rostlinách Arabidopsis thaliana a Nicotiana tabacum
Zuzana Tančevová -
Vliv pesticidů na sladkovodní faunu se zaměřením na bezobratlé v zemědělské krajině
Tomáš WINKLER -
Vliv abúzu psychoaktivních látek na počet relapsů a souvislost se změnou objemů hippokampů u pacientů se schizofrenií
Martin Hýža -
Vliv vytěžených sedimentů na nitrifikaci v půdě po aplikaci na zemědělskou půdu
Lucie Šindelářová -
Vliv toxických nanočástic na živočišné tkáně
Jan Vysloužil -
Vliv metabolického stavu buňky na vnímavost k apoptóze indukované oxidačním stresem: studie na buněčné linii K-562
Jan Hruda -
Řasy a sinice jako producenti toxických látek a jejich vliv na zdraví živočichů a člověka
Karolína TICHÁ -
Krev, pot, slzy a lak na nehty: Toxická maskulinita a její vztah k fyzickému a duševnímu zdraví mužů
Vít Janů