Bc. Kateřina Rivolová

Diplomová práce

Staročeské názvy jídel

The old Czech names of meals
Anotace:
Hlavím tématem práce zvané Staročeské názvy jídel je porovnání a etymologická analýza vybraných názvů jídel: varmuže, baba žemlová, huspenina, jelito, jícha, šalše, knedlík, perník a měchura. Cílem bylo vysvětlit dané pojmy a představit je v rámci slovanského, případně indoevropského materiálu.
Abstract:
Anotace: The main theme of this final thesis called Old Bohemian names of meals is a historical-comparative analysis. Names are presented on the base of cookbooks from 14th-18th century. Materials have been taken from documents from 14th18th century, especially from cookbooks dated back to the 16th-18th century. Important part of this thesis comprises analysis of selected names: baba žemlová, huspenina …více
 
 
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 8. 6. 2006

Obhajoba závěrečné práce

  • Obhajoba proběhla 8. 6. 2006
  • Vedoucí: prof. PhDr. Jana Pleskalová, CSc.

Citační záznam

Plný text práce

Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:
  • světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta

Masarykova univerzita

Filozofická fakulta

Magisterský studijní program / obor:
Filologie / Český jazyk a literatura

Práce na příbuzné téma

  • Žádné práce na příbuzné téma.