Studie změn kyselosti po zamrazení vybraných vícesytných anorganických solí a kyselin – Bc. Radim Štůsek
Bc. Radim Štůsek
Master's thesis
Studie změn kyselosti po zamrazení vybraných vícesytných anorganických solí a kyselin
Study of freezing-induced acidity changes of selected polyprotic inorganic acids and salts
Abstract:
Mrazení je důležitý proces jak ve vědě, tak v každodenním životě. Jevy doprovázející mrazení jsou zkoumány již desítky let, jejich poznání a kvantifikace jsou však stále nedostačující. Tato práce se zabývá dvěma různými jevy okyselení způsobenými mrazením, které v některých případech mrazení doprovází. Těmito účinky jsou zakoncentrování mrazením a precipitace minerálů. Metoda použitá v této práci spočívá …moreAbstract:
Freezing is an important phenomenon both in science and everyday life. The effects occurring during freezing have been investigated for decades, however their understanding and quantification are still insufficient. This thesis deals with two distinct effects of freezing-induced acidification, which in some cases accompanies freezing. These effects are freeze-concentration and mineral precipitation …more
Language used: English
Date on which the thesis was submitted / produced: 24. 5. 2024
Identifier:
https://is.muni.cz/th/ist0a/
Thesis defence
- Date of defence: 26. 6. 2024
- Supervisor: doc. Mgr. Dominik Heger, Ph.D.
- Reader: Prof. Dr. Thomas Loerting
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ŠTŮSEK, Radim. \textit{Studie změn kyselosti po zamrazení vybraných vícesytných anorganických solí a kyselin}. Online. Master's thesis. Brno: Masaryk University, Faculty of Science. 2024. Available from: https://theses.cz/id/nm3w3m/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceMaster programme / field:
Chemistry / Physical Chemistry
Theses on a related topic
-
Studie změn kyselosti mořské vody vlivem mražení
Radim Štůsek -
Freezing-Induced Acidity Changes of Buffered Aqueous Solutions
Susrisweta Behera -
Mrazení vodných roztoků Goodových pufrů: minimalizace změny kyselosti
Lukáš Veselý -
Změny kyselosti sýrů ementálského typu v průběhu zrání
Monika RANDLOVÁ -
Změny kyselosti a vodní aktivity v průběhu zrání Eidamských sýrů
Renata ORSÁGOVÁ -
Mrazení vodných roztoků Goodových pufrů: minimalizace změny kyselosti
Lukáš Veselý -
Study of Processes Associated with Freezing of Aqueous Solutions
Ľubica Vetráková