Stanovení a charakterizace Listeria monocytogenes v potravinách – Bc. Anna Lišková
Bc. Anna Lišková
Master's thesis
Stanovení a charakterizace Listeria monocytogenes v potravinách
Detection and characterization of Listeria monocytogenes in foods
Anotácia:
Listeria monocytogenes je významným alimentárním patogenem, který způsobuje mnoho závažných onemocnění včetně potratů, meningitidy, septikémie a gastroenteritidy u lidí a zvířat. Jedná se o grampozitivní, nesporulující, tyčinkovitou bakterii, která je prakticky všudypřítomná. Navzdory tomu, že onemocnění zvané listerióza, jehož je původcem, se vyskytuje relativně vzácně, vyznačuje se vysokou mortalitou …viacAbstract:
Listeria monocytogenes is an important foodforne pathogen that causes many serious diseases including miscarriages, meningitis, septicemia and gastroenteritis in both humans and animals. It is a gram-positive, non-spore-forming, rod-shaped ubiquitous bacterium. Despite the fact that listeriosis, a disease caused bylisteria, is relatively rare, it is characterized by severe sympoms and a high mortality …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 18. 5. 2023
- Vedúci: Ing. Hana Šubrtová Salmonová, Ph.D.
- Oponent: Veronika Legarová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
LIŠKOVÁ, Anna. \textit{Stanovení a charakterizace Listeria monocytogenes v potravinách}. Online. Diplomová práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/nz47m3/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Práce na příbuzné téma
-
Alimentární onemocnění zvířat v zájmových chovech
Monika Kohoutová -
Campylobacter a Salmonella jako původci alimentárních onemocnění
Kristina Hartmanová -
Alimentární onemocnění virového původu
Veronika PŘIKRYLOVÁ -
Listeria monocytogenes jako významný alimentární patogen
Eliška Králíková -
Escherichia coli jako alimentární patogen a příčina kažení potravin
Martina Smejkalová -
Staphylococcus aureus jako významný alimentární patogen
Lucie Nevtípilová -
Listeria monocytogenes - původce onemocnění způsobeného kontaminovanou potravou
Jana Zsoldosová -
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A JEJICH ZDRAVOTNÍ RIZIKA
Zuzana Konečná
Názov
Vložil
Vložené
Práva