Polymorfismus genu CYP2E1 ve vztahu k hladině skatolu a androstenonu kanců – Michaela Táflová
Michaela Táflová
Bakalářská práce
Polymorfismus genu CYP2E1 ve vztahu k hladině skatolu a androstenonu kanců
CYP2E1 gene polymorphism in relation to skatole and androstenone levels in boars
Anotace:
Tato práce se zabývá tím, jak může polymorfismus v tomto genu ovlivnit metabolismus skatolu a androstenonu v játrech kanců. Akumulace těchto látek v tukové tkáni způsobuje nežádoucí zápach kančího masa, který negativně ovlivňuje využití kanečků ve výkrmu. Selekce jedinců se známými polymorfismy v genu CYP2E1, které prokazatelně snižují hladinu skatolu v tukové tkáni, by mohla být řešením, které by …víceAbstract:
This thesis discusses how polymorphism in this gene can affect the metabolism of the skatole and androstenone in boar's livers. The accumulation of these substances in adipose tissue causes an undesirable odor of entire male meat which negatively affects the use of boars in fattening. Using selection of individuals with CYP2E1 polymorphisms which provably reduce skatole levels in adipose tissue could …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 25. 4. 2019
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: prof. RNDr. Aleš Knoll, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program / obor:
Agrobiologie / Molekulární biologie a biotechnologie
Práce na příbuzné téma
-
Senzorická kvalita masa jelenovitých ve vztahu ke složení a fyzikálně-chemickým vlastnostem masa
Klára Mikulíková -
Kvalita masa u extenzivně vykrmovaných prasat
Tomáš Kubát -
Kvalita vepřového masa.
Kamila Zadražilová -
Genetické markery kalpainy a kalpastatity a kvalita masa u různých druhů hospodářských zvířat
Filip Dytrt -
Kvalita masa vybraných genových zdrojů králíků
Iva Jiříková -
Kvalita masa z pohledu histochemických analýz
Zuzana Štemberková -
Kvalita masa u kachen vykrmovaných v různých podmínkách chovu
Dorota Hanáková -
Kvalita masa prasat s rozdílným genotypem
Michaela Trojanová