Martina Nejedlíková

Bachelor's thesis

Mléčný tuk a jeho využití v potravinářských technologiích

Milk Fat and Its Utilization in Dairy Technology
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá mléčným tukem a jeho využitím v mlékárenské technologii. Složení mléka je souhrnně popsáno a podrobně jsou uvedeny poznatky ohledně mléčného tuku, jeho struktury a vlastností. Část práce je věnována metodám úpravy a frakcionace mléčného tuku. V práci byly shrnuty poznatky ohledně studií antibakteriální aktivity esteru laktosa-monolaurátu (LML) a laktosa-monodekanoátu …more
Abstract:
This bachelor thesis deals with milk fat and its use in dairy technology. The composition of milk is summarized and the knowledge regarding milk fat, its structure and properties is presented in details. Part of the thesis is devoted to methods of treatment and fractionation of milk fat. The findings regarding the studies of the antibacterial activity of lactose monolaurate ester (LML) and lactose …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2023

Thesis defence

  • Date of defence: 5. 6. 2023
  • Supervisor: doc. Mgr. Soňa Hermanová, Ph.D.
  • Reader: Zuzana Míšková, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta