Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu – Natálie Kaserová
Natálie Kaserová
Bachelor's thesis
Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu
Natural antioxidants in food as prevention of oxidative stress in the organism
Abstract:
Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antioxidanty, a na jejich boj proti oxidativnímu stresu v organismu. V první části je popisován oxidativní stres, co jej způsobuje, a jaké má negativní, případně pozitivní, vlivy na lidské tělo. Je nastíněna souvislost volných radikálů se vznikem oxidativního stresu. Druhá část literární rešerše je věnována samotným antioxidantům, přírodním i přirozeně se vyskytujícím …moreAbstract:
The bachelor thesis is focused on natural antioxidants and their fight against oxidative stress in the organism. The first part is about the oxidative stress, what causes it, and its negative or positive effects on the human body. The connection between free radicals and the development of oxidative stress is outlined. The second part of the literature review is devoted to the antioxidants themselves …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 27. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 6. 6. 2023
- Supervisor: Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
- Reader: Lukáš Dvořák, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KASEROVÁ, Natálie. \textit{Přirozené antioxidanty v~potravinách jako prevence oxidativního stresu v~organismu}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2023. Available from: https://theses.cz/id/ogswvt/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme:
Food Technology
Theses on a related topic
-
Reaktivní kyslíkové a dusíkové metabolity v imunitě bezobratlých
Nikola Kučeráková -
Rozdíly v produkci reaktivních forem kyslíku a nízkomolekulárních antioxidantů při kultivaci rostlin na světle různé ozářenosti a spektrálního složení
Radomír PECH -
signální dráhy reaktivních forem kyslíku a dusíku v obranných mechanismech rostlin a včely medonosné
Martina JANKŮ -
Reaktivní formy kyslíku a oxidační stres u včely medonosné (Apis mellifera)
Kateřina KRÁLOVÁ -
Analýza metabolitů a aktivit enzymů zapojených do metabolismu reaktivních forem kyslíku v semenech planých a kulturních genotypů hrachu
Pavlína ŽÁRSKÁ -
Integrované přístupy v analýze složek antioxidačního systému a genetické variability na modelech sóji a včel
Jana BIOVÁ -
Aplikace LC-MS metody pro stanovení markerů oxidačního stresu v buňkách
Martin VALENTA -
Stanovení resveratrolu a dalších antioxidantů v rostlinných matricích metodami hmotnostní spektrometrie
Veronika Truncová