Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu – Natálie Kaserová
Natálie Kaserová
Bakalářská práce
Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu
Natural antioxidants in food as prevention of oxidative stress in the organism
Anotace:
Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antioxidanty, a na jejich boj proti oxidativnímu stresu v organismu. V první části je popisován oxidativní stres, co jej způsobuje, a jaké má negativní, případně pozitivní, vlivy na lidské tělo. Je nastíněna souvislost volných radikálů se vznikem oxidativního stresu. Druhá část literární rešerše je věnována samotným antioxidantům, přírodním i přirozeně se vyskytujícím …víceAbstract:
The bachelor thesis is focused on natural antioxidants and their fight against oxidative stress in the organism. The first part is about the oxidative stress, what causes it, and its negative or positive effects on the human body. The connection between free radicals and the development of oxidative stress is outlined. The second part of the literature review is devoted to the antioxidants themselves …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 27. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 6. 6. 2023
- Vedoucí: Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
- Oponent: Lukáš Dvořák, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaBakalářský studijní program:
Technologie potravin
Práce na příbuzné téma
-
Reaktivní kyslíkové a dusíkové metabolity v imunitě bezobratlých
Nikola Kučeráková -
Rozdíly v produkci reaktivních forem kyslíku a nízkomolekulárních antioxidantů při kultivaci rostlin na světle různé ozářenosti a spektrálního složení
Radomír PECH -
signální dráhy reaktivních forem kyslíku a dusíku v obranných mechanismech rostlin a včely medonosné
Martina JANKŮ -
Reaktivní formy kyslíku a oxidační stres u včely medonosné (Apis mellifera)
Kateřina KRÁLOVÁ -
Analýza metabolitů a aktivit enzymů zapojených do metabolismu reaktivních forem kyslíku v semenech planých a kulturních genotypů hrachu
Pavlína ŽÁRSKÁ -
Integrované přístupy v analýze složek antioxidačního systému a genetické variability na modelech sóji a včel
Jana BIOVÁ -
Aplikace LC-MS metody pro stanovení markerů oxidačního stresu v buňkách
Martin VALENTA -
Stanovení resveratrolu a dalších antioxidantů v rostlinných matricích metodami hmotnostní spektrometrie
Veronika Truncová