Milica Gagić

Doctoral thesis

Selective separation and sensitive quantification of histamine: Novel Approaches

Selektivní separace a senzitivní kvantifikace histaminu: nové přístupy
Abstract:
Histamin, produkován pomocí bakterií při dekarboxylaci histidinu v potravě, způsobuje při použití ve velkém množství různé zdravotní problémy. Proto přesná detekce histaminu má praktický význam. Ultrasenzitivni postup detekce histaminu v bílém vínu pomocí magnetických částic modifikovaných oxidem titaničitým v kombinaci s fluorescenční sondou je popsaná. Magnetické sondy byly použity k zachycení histaminu …more
Abstract:
Histamine, produced by bacteria through decarboxylation of histidine in certain food, is known to cause diverse health issues when ingested in high quantities. Therefore, accurate histamine detection is of practical importance. Herein, an ultrasensitive procedure to detect histamine in white wine using titanium dioxide-modified magnetic particles in combination with a fluorescent probe is described …more
 
 
Language used: English
Date on which the thesis was submitted / produced: 16. 6. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Doctoral programme / field:
Chemistry / Agricultural Chemistry