Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na obsah nutričně významných látek – Bc. Karolína Cháberová
Bc. Karolína Cháberová
Diplomová práce
Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na obsah nutričně významných látek
The Impact of Technological Processing of Wheat Grain on Nutritionally Important Substances
Anotace:
Pšenice je jedna z nejvýznamnějších pěstovaných plodin, jejíž obilky představují jednu z hlavních komponent lidské výživy. Metodou tradičního šlechtění vznikly genotypy pšenice s barevným zrnem, které oproti tradičně pěstovaným červeným či bílým odrůdám obsahují několikanásobně vyšší koncentrace látek se zdravotně příznivým účinkem, mezi které jsou řazeny karotenoidy. Karotenoidy jsou tetraterpenoidní …víceAbstract:
Wheat is the most important cultivated crop, whose grains are one of the main components of human nutrition. The method of traditional breeding resulted in color-grained wheat genotypes, which, compared to traditionally grown red or white varieties, contain several times higher concentrations of substances with a beneficial effect, among which carotenoids are included. Carotenoids are tetraterpenoid …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 4. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Luboš Paznocht, Ph.D.
- Oponent: Veronika Jarošová, Ing.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
CHÁBEROVÁ, Karolína. \textit{Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na obsah nutričně významných látek}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2022. Dostupné z: https://theses.cz/id/omu11u/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Pšenice s barevným zrnem jako bohatý zdroj anthokyanů v lidské výživě
Michal Brnka -
Pšenice s barevným zrnem - obsahové látky
Patrik Kosztolányi -
Anthokyany pšenic s barevným zrnem
Marie Eliášová -
Obsah celkových anthokyanů po kulinárních úpravách pšenic s barevným zrnem
Klára Podlipná -
Vliv hnojení na obsah karotenoidů v pšenicích s barevným zrnem
Adam Kos -
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Vliv skladování na obsah karotenoidů v zrnech pšenice s barevným endospermem a aleuronem
Adam Kos
Název
Vložil
Vloženo
Práva