HPLC stanovení organických sloučenin obsahujících aminovou skupinu jako indikátorů stárnutí potravin – Bc. Tomáš Rozman
Bc. Tomáš Rozman
Master's thesis
HPLC stanovení organických sloučenin obsahujících aminovou skupinu jako indikátorů stárnutí potravin
HPLC determination of organic compounds containing amino group as indicators of food aging
Abstract:
Tato práce se zaměřuje na stanovení organických látek, obsahujících aminovou skupinu, pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na obrácené fázi při využití dansylchloridu jakožto derivatizačního činidla. První část je věnována vývoji metody. S využitím chemometrických technik byly hledány vhodné podmínky pro extrakci aminů ze vzorků sýrů, derivatizaci a jejich následnou HPLC analýzu. Druhá část …moreAbstract:
This thesis is focused on the analysis of organic compounds containing amino group by high performance liquid chromatography with reversed phase with the use of dansylchloride as a derivatization agent. The first part of the thesis is devoted to the development of the analytical method. With the use of chemometric techniques, suitable conditions for the extraction of the amines from the cheese samples …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 5. 2015
Identifier:
https://is.muni.cz/th/iirzk/
Thesis defence
- Date of defence: 5. 6. 2015
- Supervisor: RNDr. Marta Farková, CSc.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ROZMAN, Tomáš. \textit{HPLC stanovení organických sloučenin obsahujících aminovou skupinu jako indikátorů stárnutí potravin}. Online. Master's thesis. Brno: Masaryk University, Faculty of Science. 2015. Available from: https://theses.cz/id/owhf7p/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceMaster programme / field:
Chemistry / Analytical Chemistry
Theses on a related topic
-
Isolation, Identification and Qantification of Cytokinin Nucleotides by High Performance Liquid Chromatography and Capillary Electrophoresis
Tibor BÉRES -
Vysokoúčinná kapalinová chromatografie v analýze pražené kávy
Kamil Mikulášek -
Stanovení vybraných biogenních aminů metodou kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí
Martin Beck -
Současné stanovení vybraných volných aminokyselin a biogenních aminů pomocí kapalinové chromatografie
Tomáš VAVŘÍK -
Analýza fortifikovaných čerstvých sýrů pomocí HPLC
Zuzana Beránková -
Stanovení vitamínů B v sýrech metodou HPLC
Vanda MALÁROVÁ -
Hodnocení kvality polotvrdých zrajících sýrů
Anna Kuklová