Bc. Tomáš Rozman

Master's thesis

HPLC stanovení organických sloučenin obsahujících aminovou skupinu jako indikátorů stárnutí potravin

HPLC determination of organic compounds containing amino group as indicators of food aging
Abstract:
Tato práce se zaměřuje na stanovení organických látek, obsahujících aminovou skupinu, pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na obrácené fázi při využití dansylchloridu jakožto derivatizačního činidla. První část je věnována vývoji metody. S využitím chemometrických technik byly hledány vhodné podmínky pro extrakci aminů ze vzorků sýrů, derivatizaci a jejich následnou HPLC analýzu. Druhá část …more
Abstract:
This thesis is focused on the analysis of organic compounds containing amino group by high performance liquid chromatography with reversed phase with the use of dansylchloride as a derivatization agent. The first part of the thesis is devoted to the development of the analytical method. With the use of chemometric techniques, suitable conditions for the extraction of the amines from the cheese samples …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 5. 2015

Thesis defence

  • Date of defence: 5. 6. 2015
  • Supervisor: RNDr. Marta Farková, CSc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta