Stanovení vybraných chemických charakteristik biopotravin – Bc. Barbara STONAWSKÁ
Bc. Barbara STONAWSKÁ
Diplomová práce
Stanovení vybraných chemických charakteristik biopotravin
Determination of selected chemical characteristics of organic food
Anotace:
Cílem práce bylo porovnání vybraných chemických charakteristik ovoce a zeleniny pěstovaných v podmínkách ekologického a konvenčního zemědělství. Byl stanovován a porovnáván obsah popela, sušiny, organických kyselin, vitaminu C a {$\beta$}-karotenu. Ke stanovení vitaminu C a {$\beta$}-karotenu byla použita metoda HPLC-ECD. Byly také provedeny orientační kvalitativní zkoušky přítomnosti vitaminu A, …víceAbstract:
The aim of this work was a comparison of selected chemical characteristics of fruit and vegetables as products of organic farming and conventional agriculture was compared.The contain of ash, dry matter, organic acids, vitamin C and {$\beta$}-carotene was determined and compared. The HPLC-ECD was used to determine vitamin C and {$\beta$}-carotene. The qualitative tests of vitamin A, {$\beta$}-carotene …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 5. 2009
Zveřejnit od: 19. 5. 2009
Identifikátor:
12700
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2009
- Vedoucí: Ing. Daniela Kramářová, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
STONAWSKÁ, Barbara. Stanovení vybraných chemických charakteristik biopotravin. Zlín, 2009. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 19. 05. 2009
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 19. 5. 2009 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Práce na příbuzné téma
-
Stanovení antioxidantů pomocí HPLC-ECD
Jitka BŘEZNICKÁ -
Možnosti stanovení kyseliny citronové a octové metodou HPLC
Ivana KRAUSOVÁ -
Možnosti detekce kyseliny jablečné a vinné metodou HPLC
Kristýna ŠESTÁKOVÁ -
Analýza biologicky aktivních látek v medovinách metodou HPLC
David Kahoun -
Stanovení vitaminu C metodou HPLC s rozdílnou možností detekce
Kamila ŠIMÁNKOVÁ