Hodnocení vlivu antibakteriálního účinku šalvějového extraktu na vybraných bakteriálních kulturách – Vladěna CHORZEMPOVÁ
Vladěna CHORZEMPOVÁ
Bakalářská práce
Hodnocení vlivu antibakteriálního účinku šalvějového extraktu na vybraných bakteriálních kulturách
Evaluation of the impact of antibacterial effect of sage extract on selected bacterial cultures
Anotace:
Bakalářská práce se zabývá izolací a působením obsahových látek šalvěje lékařské (Salvia officinalis L.) z čeledi hluchavkovitých, vypěstované v laboratorních podmínkách, na vybrané mikroorganismy (Staphylococcus aureus, Aspergillus fumigatus, Klebsiella pneumoniae). Pro izolaci silic byly použity metody destilace s vodní parou a Soxhletova extrakce, aplikace na mikroorganismy probíhala pomocí jamkové …víceAbstract:
This thesis deals with isolation and treatment of content substances of sage (Salvia officinalis L.) from the mint family grown in laboratory conditions on selected micro-organisms (Staphylococcus aureus, Aspergillus fumigatus, Klebsiella pneumoniae). For the isolation of essential oils have been used methods of steam distillation, and Soxhlet extraction, the application on the microorganisms was carried …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 25. 4. 2016
Zveřejnit od: 25. 4. 2016
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 16. 5. 2016
- Vedoucí: doc. Ing. Václav Krpeš, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
CHORZEMPOVÁ, Vladěna. \textit{Hodnocení vlivu antibakteriálního účinku šalvějového extraktu na vybraných bakteriálních kulturách}. Online. Bakalářská práce. Ostrava: Ostravská univerzita, Přírodovědecká fakulta. 2016. Dostupné z: https://theses.cz/id/pmuxht/.
Jak správně citovat práci
CHORZEMPOVÁ, Vladěna. Hodnocení vlivu antibakteriálního účinku šalvějového extraktu na vybraných bakteriálních kulturách. Ostrava, 2016. bakalářská práce (Bc.). OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti od 25.4.2016
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou od 25. 4. 2016 dostupné: autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty, autentizovaným studentům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ, Přírodovědecká fakultaOSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Biologie / Experimentální biologie
Práce na příbuzné téma
-
Analýza silic v nápojích s využitím metody mikroextrakce tuhou fází
Pavla Nováková -
Analýza silic v bylinách s využitím dynamické mikroextrakce jednou kapkou
Zuzana Damková -
Faktory ovlivňující množství a kvalitu látek fenolické povahy v rodu Salvia L. (šalvěj)
Markéta Šístková -
Extrakce nitroderivátů toluenu a produktů jejich degradace z půdy
Ivana Ungrádová -
Moderní a klasické metody pro extrakci bioaktivních složek z rostlinných matric
Daniel Kremr -
Biologické účinky silic, kurkuminoidů a dalších složek v rostlinách z čeledi zázvorovité
Martina Kromsiánová -
Vliv silic na aktivitu kvasinek v kynutých těstech
Marie Sklenářová -
Vliv silic na výrobu a kvalitu pekařských výrobků
Kateřina Polcová