Tomáš Do
Bachelor's thesis
Studium kapsaicinu jako markeru pálivosti paprik
Study of capsaicin as a marker of pungency of peppers
Abstract:
Kapsaicin je hlavní složkou chilli papriček tvořící pálivou chuť. V této bakalářské práci byla pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie hodnocena přítomnost a koncentrace přírodních kapsaicinoidů (kapsaicin a dihydrokapsaicin) vyextrahovaných z 12 různých odrůd chilli papriček (Jalapeño, Bhut Jolokia Yellow, Habanero Orange, Carolina Reaper, atd.). Každá odrůda byla připravena bez semen a přepážek …moreAbstract:
Capsaicin is the main component of chilli peppers responsible for pungency. In this bachelor thesis, the presence and concentration of natural capsaicinoids (capsaicin and dihydrocapsaicin) extracted from 12 different varieties of chilli peppers (Jalapeño, Bhut Jolokia Yellow, Habanero Orange, Carolina Reaper, etc.) were determined by high performance liquid chromatography. Each variety was prepared …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 4. 2018
Thesis defence
- Supervisor: RNDr. Ondřej Zítka, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
Isolation, Identification and Qantification of Cytokinin Nucleotides by High Performance Liquid Chromatography and Capillary Electrophoresis
Tibor BÉRES -
Vysokoúčinná kapalinová chromatografie v analýze pražené kávy
Kamil Mikulášek -
"Zelená" vysokoúčinná kapalinová chromatografie
Milan Hodes -
Elektrochemické studium derivátů fentanylu a jejich stanovení metodou HPLC s UV a elektrochemickou detekcí
Beáta PELIKÁNOVÁ -
Kapsaicin
Jan Konvička