Přirozeně se vyskytující alkaloidy v potravinách – Šárka DVORSKÁ
Šárka DVORSKÁ
Bakalářská práce
Přirozeně se vyskytující alkaloidy v potravinách
Bakalářská práce
Naturally occurring alkaloids in foods
Anotace:
Alkaloidy jsou přírodní dusíkaté látky velmi rozdílných struktur a vlastností. V rostlinné říši jsou alkaloidy značně rozšířeny a často mají velice silné fyziologické účinky. Patří mezi ně vůbec nejsilnější rostlinné jedy a mnohé z nich jsou nepostradatelné v dnešním lékařství. Jedná se o přirozeně toxické látky, které jsou přirozenou součástí ochranných systémů rostlin. Alkaloidy se vyskytují v potravinách …víceAbstract:
Alkaloids are natural nitrogenous substances of very different structures and properties.In the vegetable kingdom alkaloids are widely distributed and often have very strong physiological effects. Among them the strongest plant poisons, and many of them are indispensable in today´s medicine. They are naturally toxic substances, which are a natural part of plant protection systems. The alkaloids are …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 15. 11. 2010
Zveřejnit od: 1. 1. 2099
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 12. 12. 2010
- Vedoucí: RNDr. Vlastimil Dohnal, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
DVORSKÁ, Šárka. Přirozeně se vyskytující alkaloidy v potravinách. Ústí nad Labem, 2010. bakalářská práce (Bc.). UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM. Přírodovědecká fakulta
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci pouze na univerzitě až od 15. 11. 2010
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM, Přírodovědecká fakultaUNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Přírodovědecká fakultaBakalářský studijní program / obor:
Chemie / Toxikologie a analýza škodlivin
Práce na příbuzné téma
-
Alkaloidy v potravinách
Hana Bařtipánová -
Opiové alkaloidy v máku a potravinách s makovou náplní
Kateřina Drabová -
Tropanové alkaloidy v bezlepkových potravinách
Zuzana Zemanová -
Pyrrolizidinové alkaloidy
Tereza Hrbáčová -
Rostlinné alkaloidy v potravinách.
Kateřina ŠEVČÍKOVÁ -
Alkaloidy obsažené v rostlinách čeledi Papaveraceae
Tereza MIŠTOVÁ -
Vliv rostlinných alkaloidů na střevní mikrobiom
Martina Lorková -
Vliv pravých alkaloidů na metabolismus člověka
Karolína Fišerová