Biologická aktivita vybraných druhů korálovce (Hericium; Hericiaceae) a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin – Bc. Petra Kamínková
Bc. Petra Kamínková
Master's thesis
Biologická aktivita vybraných druhů korálovce (Hericium; Hericiaceae) a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Biological activity of selected species of Hericium (Hericiaceae) and outline of their possible application in the development of functional foods
Abstract:
Přítomností biologicky aktivitních látek jsou proslulé zejména potraviny z kategorií ovoce a zelenina. Nicméně jedlé houby se jeví být také zajímavým zdrojem zdraví prospěšných sloučenin. Současná věda hledá inspiraci například v tradičním čínském léčitelství, jež po více než tisíc let používalo léčivé houby, mezi které patřil mimo jiné korálovec ježatý. Cílem diplomové práce bylo stanovit antioxidační …moreAbstract:
It is a well-known fact that bioactive compounds are present in foods such as fruit and vegetable. Nonetheless, edible mushrooms seem to be an interesting source of health promoting compounds as well. Current science seeks inspiration for instance in traditional Chinese medicine that has been using medicinal mushrooms, including Hericium erinaceus, for more than a thousand years. The purpose of this …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Jan Tauchen, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KAMÍNKOVÁ, Petra. \textit{Biologická aktivita vybraných druhů korálovce (Hericium; Hericiaceae) a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/qf98hg/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights