Vliv nesaccharomycetních kvasinek na obsah biogenních aminů ve víně – Bc. Jakub Janota
Bc. Jakub Janota
Master's thesis
Vliv nesaccharomycetních kvasinek na obsah biogenních aminů ve víně
Vliv nesaccharomycetních kvasinek na obsah biogenních aminů ve víně
Abstract:
V této práci byl zkoumán vliv nesacharomycetových kvasinek na obsah biogenních aminů ve víně. V teoretické části jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich dělení, funkce a toxicita vybraných biogenních aminů. Byly popsány biogenní aminy v potravinách a také ve víně a parametry, které ovlivňují jejich tvorbu. Popsány byly také bakterie mléčného kvašení a kvasinky. Teoretickou část uzavírá popis nesacharomycetních …moreAbstract:
In this thesis the influence of non-saccharomycetous yeasts on the biogenic amine content of wine was investigated. In the theoretical part, the biogenic amines, their subdivision, functions and toxicity of selected biogenic amines are characterized. The biogenic amines in food, also in wine and the parameters that influence their formation were described. Lactic acid bacteria and yeasts were also …moreAbstract:
V tejto diplomovej práci sa skúmal vplyv nesaccharomycetných kvasiniek na obsah biogénnych aminov vo víne. V teoretickej časti sú charakterizované biogénne amíny, ich delenie, funkcie a toxicita vybraných biogénnych amínov. Ako ďalšie sa popisovali biogénne amíny v potravinách, taktiež vo víne a parametre ktoré ovplyvňujú ich tvorbu. Popisovali sa aj baktérie mliečneho kvasenia a kvasinky. V závere …moreKeywords
biogenní amíny nesaccharomycetní kvasinky víno Saccharomyces cerevisiae fermentace malolaktická fermentáce
Language used: Slovak
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 5. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 5. 6. 2023
- Supervisor: Ing. Božena Průšová, Ph.D.
- Reader: Pavel Híc, Ph.D.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureMaster programme / specializace:
Horticulture engineering / Viticulture and Viniculture
Theses on a related topic
-
Biogenní aminy a jejich význam v potravinách
Michaela Vlčková -
Biogenní aminy ve víně
Liana Leshchuk -
Vliv vybraných přírodních látek na bakterie produkující biogenní aminy
Ivana Huňová -
Biogenní aminy
Magda Janoušková -
Biogenní aminy v pivu
Dagmar Čiháková -
Biogenní aminy ve fermentovaných mléčných výrobcích
Kristýna Bubelová -
Biogenní aminy ve vybraných skupinách přírodních sýrů
Radka Flasarová -
Antimikrobní působení esenciálních olejů na bakterie produkující biogenní aminy
Viera Nováková