Michaela Výletová

Bachelor's thesis

Přírodní barviva a jejich aplikace v potravinách

Natural colourants and their application in food
Abstract:
Tato bakalářská práce pojednává o přírodních barvivech převážně z rostlinných zdrojů.V práci jsou postupně rozebírány podle struktury nejdůležitější skupiny rostlinnýchbarviv – tetrapyroly (chlorofyly, fykobiliny), betalainy, flavonoidy (z nich předevšímantokyany), karotenoidy a kurkumin. U každého je probírán výskyt, struktura, reakces jinými složkami a použití daného barviva. Nejsou opomenuty ani …more
Abstract:
This bachelor thesis is focused on natural dyes primarily from plant sources. In thesisare analysed the most important groups of plant colourants according to their structure –tetrapyrroles (chlorophyll, phycobilins), betalains, flavonoids (anthocyanins),carotenoids and curcumin. In each group are discussed sources, structure, reactions withother components and application. There are not ommited benefits …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 6. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Ivo Soural, Ph.D.
  • Reader: Patrik Burg, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of Horticulture

Bachelor programme / field:
Horticulture / Quality of plant food sources