Terapie chronické parodontitidy pomocí resolvinů a lipoxinů – MDDr. Filip Hromčík, Ph.D.
MDDr. Filip Hromčík, Ph.D.
Disertační práce
Terapie chronické parodontitidy pomocí resolvinů a lipoxinů
Lipoxins and resolvins in the therapy of periodontitis
Anotace:
Parodontitis je chronickým zánětlivým onemocněním, na jehož rozvoji se podílí neschopnost postižených tkání zánět ukončit a skrz proces „resoluce“ obnovit původní strukturu a funkci. Mediátory této fáze, lipoxiny a resolviny, jsou u pacientů s parodontitidou přítomny v nedostatečném množství. Jejich endogenní syntézu lze indukovat pomocí aspirinu a omega-3 mastných kyselin. Cílem této práce bylo ověřit …víceAbstract:
Topical application of aspirin and omega-3 polyunsaturated fatty acids may trigger the resolution of inflammation by an induction of biosynthesis of aspirin-triggered lipoxins and resolvins, avoiding the side effects of systemic intake. The aim of the dissertation was to assess the effect of enhanced granulation tissue (EGT) on the regeneration of the periodontal tissues through local delivery of aspirin …více
Jazyk práce: angličtina
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 11. 9. 2020
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/mldj6/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 24. 3. 2021
- Vedoucí: prof. MUDr. Antonín Fassmann, CSc.
- Oponent: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA, doc.MUDr. Jakub Suchánek, Ph.D.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaDoktorský studijní program / obor:
Stomatologie a otorinolaryngologie / Stomatologie
Práce na příbuzné téma
-
Možnosti sledování vlivu zvýšené konzumace zeleniny a potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentárních antioxidantů a omega-3 mastných kyselin v krevní plazmě konzumentů.
Jana SVOBODOVÁ -
Omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny
Jan Javůrek -
Změny tělesné kompozice vyvolané cílenou silově dynamickou pohybovou aktivitou při saturaci organismu omega 3 mastnými kyselinami.
Jakub PROCHÁZKA -
Nutriční hodnota a oxidační stabilita rybích olejů a doplňků stravy obsahujících n-3 mastné kyseliny
Michaela Krlínová -
Vliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných kyselin na lidský organizmus
Josef DRDA -
Zvýšení spotřeby potravinových zdrojů omega - 3 mastných kyselin v rámci spotřebního koše ve školní jídelně vybrané mateřské školy
Zdenek JEDLINSKI -
Analýza omega-3 mastných kyselin z rybích extraktů
Sára FILIPOVÁ -
Zastoupení omega-3 mastných kyselin ve výživě dětí v předškolním a školním vzdělávání
Eliška STROUHALOVÁ