Bc. Lucie Kroutilová
Bakalářská práce
Barviva v potravinách
Food Dyes
Anotace:
Tato bakalářská práce se zabývá barvivy, která se používají jako přídatné látky do potravin a jsou označovány E kódy. První část této práce je věnována základním skupinám barviv přidávaných do potravin, je popsána jejich charakteristika, výskyt, zdroje, vliv na člověka během konzumace. V další části jsou popsány nejčastěji používané metody stanovení barviv v potravinách.Abstract:
Presented thesis focuses on food dyes that are added to foods and are marked by E codes. In the first part basic characteristics of the food dyes are mentioned, its presence, sources, effects on human health during the consumption. The next part of the thesis is about the most common methods used for determination of food dyes.
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 7. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 26. 8. 2015
- Vedoucí: RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.
Citační záznam
Jak správně citovat práci
Kroutilová, Lucie. Barviva v potravinách. Pardubice, 2015. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáBakalářský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Umělá barviva v potravinách a jejich dopad na zdraví člověka.
Justýna Kučerová -
Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě
Barbora Kvášová -
Barviva v potravinovém průmyslu a jejich získávání
Štěpán Martinek -
Simultánní stanovení potravinářských barviv s využitím UV/Vis spektrofotometrie
Martin ŠPINKA -
Detekce toxických účinků syntetických barviv metodou stanovení inhibice růstu Lemna minor
Markéta TVARDKOVÁ -
Stanovení toxicity a genotoxicity vybraných potravinářských barviv pomocí testu na Allium cepa
Eva HAVRANKOVÁ -
Potravinářská barviva
Nikola Králová -
Přírodní barviva a jejich stálobarevnost v potravinářských výrobcích
Zuzana Hledíková