Využití kopřivy (Urtica dioica) v potravinářském průmyslu – Václav Ohryzek
Václav Ohryzek
Bachelor's thesis
Využití kopřivy (Urtica dioica) v potravinářském průmyslu
Usage of nettle (Urtica dioica) in the food industry
Abstract:
Kopřiva je jedna z běžně rostoucích bylin v přírodě. Nejbohatší částí na živiny jsou mladé listy kopřivy. V závislosti na době sklizně obsahují čerstvé listy přibližně 75,1–89,0 % vody, 7,1–16,5 % sacharidů, 6,4–9,7 % vlákniny, 3,7–6,3 % bílkovin, 2,1–3,4 % popela a 0,6–1,4 % tuku. Obsah minerálních látek závisí na obsahu těchto látek v půdě. Vhodnou metodou pěstování jsou tedy hydroponické systémy …moreAbstract:
Nettle is one of the commonly growing herbs in nature. Young nettle leaves are the richest in nutrients. Depending on the time of harvest, fresh leaves contain approximately 75,1–89,0 % water, 7,1–16,5 % carbohydrate, 6,4–9,7 % fibre, 3,7–6,3 % protein, 2,1–3,4 % ash and 0,6-1,4 % fat. The mineral level depends on the concentration of these substances in the soil. Hydroponic systems are therefore the …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 28. 4. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 11. 6. 2024
- Supervisor: doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.
- Reader: Roman Pytel, externi
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme:
Food Technology
Theses on a related topic
-
Technologie zpracování mléka
Monika Daňková -
Technologie zpracování odpadů z domácí elektroniky.
Karel Petržilka -
Zdokonalení technologie zpracování odpadních elektrických zařízení s obsahem rtuti
Karel Čežík -
Návrh technologie pro zpracování a využití odpadních vod bytového domu
Lukáš Čuřík -
Kvalita kachního a husího masa a jejich technologie zpracování
Vojtěch Weiss -
Nové technologie zpracování konopné suroviny
Kristýna Becherová -
Vliv technologie zpracování čistírenských kalů na obsah perzistentních látek
Vojtěch Kasan -
Kvalita a technologie zpracování jehněčího a skopového masa
Adéla Zetková