Bc. Kateřina Kábrtová

Bachelor's thesis

Palmitooleát a jeho význam pro prevenci diabetu diabetu typu 2

Palmitooleic acid and its significance for prevention of diabetes type 2
Abstract:
Práce se zabývá účinky palmitooleátu na metabolismus sacharidů a lipidů. S tím souvisí aktivita stearoyl-CoA desaturasy, enzymu katalyzujícího syntézu mononenasycených mastných kyselin z nasycených mastných kyselin. Zkoumá roli palmitooleátu v patogenezi diabetu mellitu typu 2. Stručně shrnuje etiologii diabetu a komplikace, které se v souvislosti s onemocněním mohou vyskytnout.
Abstract:
This thesis deals with effects of palmitooleic acid. Palmitooleic acid affects metabolism of carbohydrates and lipids. Stearoyl-CoA desaturase catalyzes the synthesis of monounsaturated fatty acids from saturated fatty acids. Examine the association between plasma palmitooleic acid and diabetes mellitus type 2. It summarizes etiology and complications of diabetes mellitus type 2.
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 7. 2013

Thesis defence

  • Date of defence: 26. 8. 2013
  • Supervisor: prof. Ing. Alexander Čegan, CSc.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

Kábrtová, Kateřina. Palmitooleát a jeho význam pro prevenci diabetu diabetu typu 2. Pardubice, 2013. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická