Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech – Bc. Kristýna JANEČKOVÁ
Bc. Kristýna JANEČKOVÁ
Diplomová práce
Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech
Effect of acylglycerols on growth of Clostridium in processed cheese
Anotace:
Cílem diplomové práce bylo určit růst nebo inaktivaci bakterií rodu Clostridium působením acylglycerolů aplikovaných do tavených sýrů. Testované monoacylglyceroly (monoacylglycerol kyseliny undekanové, undecenové a 1-adamantankarboxylové) byly aplikovány do tavených sýrů v koncentračním rozmezí 0,01 - 0,15 % (w/w). Dále byla pozorována dynamika růstu Clostridium butyricum a Clostridium sporogenes ve …víceAbstract:
The aim of this study was to determine the growth or inactivation of Clostridium acylglyce-rol effect applied to the processed cheese. The inhibitory effect of three MAGs (monoundecanoylglyceride, monoundecenoylglyceride and monoacylglycerol of adamantane-1-carboxylic acid) at a concentration of 0.01 - 0.15 % (w/w) was observed. Further, the observed dynamic growth of Clostridium butyricum and Clostridium …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2011
Identifikátor:
22815
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 1. 6. 2011
Citační záznam
Jak správně citovat práci
JANEČKOVÁ, Kristýna. Účinky acylglycerolů na růst bakterií rodu Clostridium v tavených sýrech. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Práce na příbuzné téma
-
Antimikrobní účinky netradičních monoacylglycerolů
Iva HAUERLANDOVÁ -
Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech
Jan NAVRÁTIL -
Účinky vybraných monoacylglycerolů na růst bakterií a mikroskopických vláknitých hub
Iva Doležálková -
Vliv furcellaranu a kappa-karagenanu na konzistenci tavených sýrů s přídavkem draselných solí
Natálie Lyčková -
Změny jakosti tavených sýrů v důsledku sterilačního záhřevu
Alena Kratochvílová -
Vliv použitých složek na jakost analogů tavených sýrů
Denisa Vránová -
Využití vybraných hydrokoloidů z řas při výrobě tavených sýrů bez tavicích solí
Jolana Dostálová -
Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů
Veronika Holšteinová