Bc. Natálie Dobešová

Master's thesis

Imobilizace galaktosidasy a její využití v potravinářské technologii

Immobilization of galactosidase and its use in food technology
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá problematikou imobilizace galaktosidasy a jejím vyu-žitím v potravinářské technologii. β-galaktosidasa původu Kluyveromyces lactis byla imobilizována za použití dvou metod, konkrétně enkapsulace a sesíťování. Cílem en-kapsulace bylo získat hydrogelové kapsle tvořené biopolymerní matricí na bázi alginá-tu sodného, sesítěného chloridem vápenatým pro opakované katalytické …more
Abstract:
This master‘s thesis deals with the issue of galactosidase immobilization and its use in food technology. β-galactosidase from Kluyveromyces lactis was immo-bilized using two methods, specifically encapsulation and cross-linking. The aim of the encapsulation was to obtain hydrogel capsules formed by a biopolymer matrix based on sodium alginate, crosslinked with calcium chloride for repeated catalytic …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2023

Thesis defence

  • Date of defence: 29. 5. 2023
  • Supervisor: Ing. Jana Zemanová, Ph.D.
  • Reader: Eva Vítová, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Master programme / specializace:
Food and Beverage Human Nutrition / Food Technology