Imobilizace galaktosidasy a její využití v potravinářské technologii – Bc. Natálie Dobešová
Bc. Natálie Dobešová
Master's thesis
Imobilizace galaktosidasy a její využití v potravinářské technologii
Immobilization of galactosidase and its use in food technology
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá problematikou imobilizace galaktosidasy a jejím vyu-žitím v potravinářské technologii. β-galaktosidasa původu Kluyveromyces lactis byla imobilizována za použití dvou metod, konkrétně enkapsulace a sesíťování. Cílem en-kapsulace bylo získat hydrogelové kapsle tvořené biopolymerní matricí na bázi alginá-tu sodného, sesítěného chloridem vápenatým pro opakované katalytické …moreAbstract:
This master‘s thesis deals with the issue of galactosidase immobilization and its use in food technology. β-galactosidase from Kluyveromyces lactis was immo-bilized using two methods, specifically encapsulation and cross-linking. The aim of the encapsulation was to obtain hydrogel capsules formed by a biopolymer matrix based on sodium alginate, crosslinked with calcium chloride for repeated catalytic …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 4. 2023
Thesis defence
- Date of defence: 29. 5. 2023
- Supervisor: Ing. Jana Zemanová, Ph.D.
- Reader: Eva Vítová, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
DOBEŠOVÁ, Natálie. \textit{Imobilizace galaktosidasy a~její využití v~potravinářské technologii}. Online. Master's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2023. Available from: https://theses.cz/id/rxs0uo/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / specializace:
Food and Beverage Human Nutrition / Food Technology