Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem – Bc. Adéla Břeňová
Bc. Adéla Břeňová
Diplomová práce
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Milling and baking quality of wheat with coloured grain
Anotace:
V posledních letech stoupá zájem o pšenice s barevným zrnem, které obsahují ve srovnání s běžně pěstovanou pšenicí setou vyšší množství zdraví prospěšných látek. Těmi jsou především barviva z řad anthokyanů a karotenoidů. Můžeme se setkat např. s odrůdami s purpurovým perikarpem a modrým aleuronem, jejichž zabarvení je způsobeno anthokyany, nebo s odrůdami se žlutým endospermem, které se vyznačují …víceAbstract:
In recent years, there has been a growing interest in coloured wheats, which contain higher amounts of health-promoting substances compared to commonly grown varieties. These are above all anthocyanins and carotenoids. We can observe, for example, varieties with a purple pericarp and blue aleurone, whose coloration is caused by anthocyanins, or varieties with yellow endosperm caused by increased amounts …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 17. 5. 2023
- Vedoucí: prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.
- Oponent: Barbora Burešová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
BŘEŇOVÁ, Adéla. \textit{Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2023. Dostupné z: https://theses.cz/id/s0971s/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Vliv odrůdy čiroku zrnového na pekařskou jakost mouky a možnosti jejího využití
Lucie Volfová -
Mlynářská a pekařská jakost pšenice s barevným zrnem
Adéla Břeňová -
Vliv přídavku cvrččí mouky na vlastnosti těsta a jakost pekařských výrobků
Žaneta Ferusová -
Vliv přídavku mouky z hmyzu na vlastnosti těsta a jakost pekařských výrobků
Klára Mikulíková -
Vliv zmrazeného těsta na jakost a trvanlivost pekařských výrobků
Veronika Hliněnská -
Technologická a senzorická jakost zrna a pečiva z pšenice špaldy
Markéta KYPTOVÁ -
Využití reologického hodnocení těsta pro predikci jakosti pečiva
Helena Boučková
Název
Vložil
Vloženo
Práva