Stanovení amygdalinu v semenech jádrového ovoce – Bc. Kseniia Fadeeva
Bc. Kseniia Fadeeva
Master's thesis
Stanovení amygdalinu v semenech jádrového ovoce
Determination of amygdalin in stone fruit seeds
Anotácia:
Diplomová práce je věnována amygdalinu, zástupci kyanogenních glykosidů, rostlinám, ve kterých se vyskytuje a jejich použití. Glykosidy jsou látky rostlinného původu. Skládají se ze dvou složek, cukerné a necukerné části, tj. aglykonu. Kyanogenní glykosidy jsou glykosidy aldehydů a ketonů, které jsou schopné uvolňovat za určitých podmínek kyanovodík (např. v trávicím traktu). Rostliny obsahující kyanogenní …viacAnotácia:
ným zpracování ovoce. Byla provedena HPLC analýza semen 14 druhů jablek, 2 druhů hrušek a 1 druhu višní. Všechny vzorky byly analyzovány ve třech paralelních stanoveních. Většina odrůd jablek podle obsahu amygdalinu se náchází v rozmezí 1,08 – 1,31 mg.g-1. Višně obsahovala 3,10 mg.g-1 amygdalina, hrušky od 0,06 do 0,07 mg.g-1 amygdalinu.Abstract:
The thesis is devoted to amygdalin, a representative of cyanogenic glycosides, the plants in which it occurs and their use. Glycosides are substances of plant origin. They consist of two components, a sugar and a non-sugar part, i.e. aglycone. Cyanogenic glycosides are glycosides of aldehydes and ketones, which are able to release hydrogen cyanide under certain conditions (e.g. in the digestive tract …viacAbstract:
content are in the range of 1.08 – 1.31 mg.g-1. Sour cherries contained 3.10 mg.g-1 amygdalin, pears from 0.06 to 0.07 mg.g-1 amygdalin.
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 16. 4. 2023
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 16. 5. 2023
- Vedúci: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
- Oponent: Martin Koudela, Ph.D.
Citační záznam
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food Quality and Processing of Agricultural Products
Práce na příbuzné téma
-
Cézannova jablka a černobílá reprodukce
Jiří Procházka -
Kyselá jablka. Gender ve škole a ve výtvarné výchově
Matylda Hádková -
Preservation of fresh-cut apples with selected natural compounds
ERNEST ATTAH Hevor -
P: Adamové jablká
Dorota Holubová
Názov
Vložil
Vložené
Práva