Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin – Bc. Lucie Kubátová
Bc. Lucie Kubátová
Master's thesis
Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Antioxidant activity of selected species of edible fungi and outline of their possible use in development of functional foods
Abstract:
Antioxidační aktivita je schopnost látky vychytávat volné radikály, zabraňovat jejich vzniku či je převádět na nereaktivní nebo méně reaktivní formy. Volné radikály v těle vznikají přirozeně při různých biologických reakcích a jsou žádoucí, avšak při jejich vysoké koncentraci vzniká v těle stav oxidačního stresu. Oxidační stres může být zodpovědný za vývoj a sekundární patologii některých lidských …moreAbstract:
Antioxidant activity is the ability of a substance to trap free radicals, prevent their formation or convert them to non-active forms or to less reactive forms. Free radicals are formed in human body naturally and they develope during various biological reactions. On the other hand excessive formation of reactive species causes oxidative stress in the body. Oxidative stress could be responsible for …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 7. 2020
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Jan Tauchen, Ph.D.
- Reader: Johana Rondevaldová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
KUBÁTOVÁ, Lucie. \textit{Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2020. Available from: https://theses.cz/id/sa1kfq/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / field:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights