Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin – Bc. Lucie Kubátová
Bc. Lucie Kubátová
Diplomová práce
Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin
Antioxidant activity of selected species of edible fungi and outline of their possible use in development of functional foods
Anotace:
Antioxidační aktivita je schopnost látky vychytávat volné radikály, zabraňovat jejich vzniku či je převádět na nereaktivní nebo méně reaktivní formy. Volné radikály v těle vznikají přirozeně při různých biologických reakcích a jsou žádoucí, avšak při jejich vysoké koncentraci vzniká v těle stav oxidačního stresu. Oxidační stres může být zodpovědný za vývoj a sekundární patologii některých lidských …víceAbstract:
Antioxidant activity is the ability of a substance to trap free radicals, prevent their formation or convert them to non-active forms or to less reactive forms. Free radicals are formed in human body naturally and they develope during various biological reactions. On the other hand excessive formation of reactive species causes oxidative stress in the body. Oxidative stress could be responsible for …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 13. 7. 2020
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Jan Tauchen, Ph.D.
- Oponent: Johana Rondevaldová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
KUBÁTOVÁ, Lucie. \textit{Antioxidační aktivita vybraných druhů jedlých hub a nastínění jejich možné aplikace ve vývoji funkčních potravin}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2020. Dostupné z: https://theses.cz/id/sa1kfq/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program / obor:
Výživa a potraviny / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
Název
Vložil
Vloženo
Práva