Separace polyfenolů v octech kapalinovou chromatografií\nl{} s využitím gradientové eluce – Bc. Barbora Čápová
Bc. Barbora Čápová
Diplomová práce
Separace polyfenolů v octech kapalinovou chromatografií\nl{} s využitím gradientové eluce
Separation of polyphenolic compounds in vinegars using liquid chromatography with gradient elution
Anotace:
Tato diplomová práce se zabývá octy, jejich popisem a chemickým složením. Zaměřuje se na polyfenolické složení octů, jejich antioxidační aktivitu a na změny v průběhu technologického procesu. V závěru rešeršní části je popsána separace polyfenolů v octech pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část práce je věnována analýze polyfenolických antioxidantů v octech pomocí kapalinové …víceAbstract:
This thesis deals with vinegars, their description and chemical composition. It focuses on the polyphenolic composition of vinegars, their antioxidant activity and changes during the technological process. In the conclusion of the research part, the separation of polyphenols in vinegars by high-performance liquid chromatography is described. The experimental part of the work is devoted to the analysis …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 9. 8. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 7. 9. 2021
- Vedoucí: doc. Ing. Petr Česla, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ČÁPOVÁ, Barbora. \textit{Separace polyfenolů v octech kapalinovou chromatografií$\backslash$nl$\{\}$ s využitím gradientové eluce}. Online. Diplomová práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/sgqbt8/.
Jak správně citovat práci
Čápová, Barbora. Separace polyfenolů v octech kapalinovou chromatografií\nl{} s využitím gradientové eluce. Pardubice, 2021. diplomová práce (Ing.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- nikomu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniverzita Pardubice
Fakulta chemicko-technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Hodnocení a analýza potravin
Práce na příbuzné téma
-
Antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolických látek v kávách z různých oblastí světa
Romana Bajerová -
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky
Jitka Gajárková -
Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina
Simona ŠUSTEROVÁ -
Obsah polyfenolických látek v závislosti na jednotlivých ročnících ve vybraných odrůdách vín
Radim HEČA -
Obsah fenolických látek v různých odrůdách révy vinné
Romana MACHOVSKÁ -
Změny obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivity v extraktech máty
Denisa Zemánková -
Obsah celkových polyfenolů v hlízách jakonu
Petra KUČEROVÁ -
Možnosti stanovení celkového obsahu fenolických látek v čokoládách
Jonáš Fibigr