Obsah vybraných rizikových a nutričních prvků v máku – Kateřina Malečková
Kateřina Malečková
Bachelor's thesis
Obsah vybraných rizikových a nutričních prvků v máku
Content of selected risk and nutritional elements in poppy seeds
Abstract:
Konzumace máku a jeho používání k lékařským účelům má původ již v neolitu. Přestože je mák setý neblaze znám pro vysoký obsah alkaloidů, v České republice je pěstován především pro potravinářské účely. Semena máku jsou obecně považována za funkční potravinu, především kvůli jejich nutričnímu složení. Kromě tuků, zejména nenasycených mastných kyselin a vitamínů, obsahuje také mnoho minerálních látek …moreAbstract:
The consumption of poppy seeds and its use for medical purposes has its origins in the Neolithic. Although poppy is notoriously known for its high alkaloid content, in the Czech Republic it is grown mainly for food purposes. Poppy seeds are generally considered a functional food, mainly due to its nutritional composition. In addition to fats, especially unsaturated fatty acids and vitamins, it also …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 22. 4. 2022
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Ondřej Drábek, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
MALEČKOVÁ, Kateřina. \textit{Obsah vybraných rizikových a~nutričních prvků v~máku}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2022. Available from: https://theses.cz/id/sqbjfc/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Prvková analýza vína a transport živin a těžkých kovů z půdy\nl{} do vinné révy
Frederika Mišíková -
Kadmium v půdách, kontaminace a remediace
Martina Vaníčková -
Kadmium a olovo v rybích výrobcích z obchodní sítě České republiky
Lenka Sedláčková -
Kadmium a jeho vliv na životní prostředí
Milan Hanzlík -
Problematika kadmia u máku
Eva Humburská -
Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u alternativního způsobu stravování
Pavlína Kosečková -
Příjem kadmia mákem setým
Lucie Trtílková -
Analýza orgánů bílé pokusné myši z inhalačních pokusů nanočástic kadmia a olova
Pavel Šurýn
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights