Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech – Bc. Dora JURČOVÁ
Bc. Dora JURČOVÁ
Diplomová práce
Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech
Effect of composition of binary mixtures of phosphate salts on the growth of microorganisms in processed cheese
Anotace:
Fosforečnany jsou přídatné látky (aditiva), které se do potravin přidávají z technologických důvodů. Při výrobě tavených sýrů působí jako tavicí soli. V předložené diplomové práci byl sledován inhibiční efekt dvou kombinací fosforečnanových solí na vybrané druhy bakterií, způsobující kažení tavených sýrů. Pro danou práci byly použity binární směsi fosfo-rečnanových solí, které se lišily typem a poměrem …víceAbstract:
Phosphates are food additives added to foods for technological reasons. In the present thesis the inhibitory effect of two combinations of phosphate salts was tested on selected bacterial species, causing spoilage of processed cheese. The binary mixtures of phosphate salts were used in this study. The salts used varied in type and the ratio of phosphates. Antibacterial activity of phosphate mixtures …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 20. 5. 2011
Identifikátor:
22621
Obhajoba závěrečné práce
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
JURČOVÁ, Dora. \textit{Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech}. Online. Diplomová práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. 2011. Dostupné z: https://theses.cz/id/tc0r2d/.
Jak správně citovat práci
JURČOVÁ, Dora. Vliv složení binárních směsí fosforečnanových solí na růst mikroorganizmů v tavených sýrech. Zlín, 2011. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci veřejnosti až od 20. 05. 2011
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Práce na příbuzné téma
-
Inhibiční účinky polyfosforečnanů s různě dlouhým řetězcem na vybrané potravinářsky významné bakterie
Simona Ondruchová -
Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou
Edita Vavrečková -
Inhibiční působení olejů na vybrané bakterie
Eva RINGLOVÁ -
Účinnost antimikrobiálních látek používaných v kosmetických přípravcích na biofilm pozitivní bakterie
Lucie Bartošová -
Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie
Miroslav Jaššo -
Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech
Jan NAVRÁTIL -
Antimikrobní účinky netradičních monoacylglycerolů
Iva HAUERLANDOVÁ