Mgr. Dominika Machačová

Bachelor's thesis

Salicyláty v potravinách

Salicylates in food
Abstract:
Salicyláty přijaté z potravy a léčivých přípravků mohou mít na lidské zdraví jak příznivý, tak i negativní vliv. První část bakalářské práce se věnuje historii, biogenezi, chemické struktuře a farmakologickému využití salicylátů. Pozornost je věnována také vztahu salicylátů k vybraným onemocnění (astma, urtikarie, ADHD) a výskytu salicylátů v potravě. Druhá část práce poskytuje pohled na stravování …more
Abstract:
Salicylates received from food and medical preparations can take positive or negative effect on human health. The first part of diploma work is focus on history, biogenesis, chemical structure and phramacological usage of salicylates in drugs. Relationship between salicylates and diseases (asthma, urticaria, attention deficit hyperactivity disorders) was mentioned here as well as occurrence of salicylates …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 2. 6. 2008

Thesis defence

  • Date of defence: 5. 6. 2008
  • Supervisor: Mgr. Bc. Tomáš Pruša
  • Reader: PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta