Problematika výskytu a regulace tvorby hořkých peptidů v mlékárenských technologiích – Monica Hladíková
Monica Hladíková
Bachelor's thesis
Problematika výskytu a regulace tvorby hořkých peptidů v mlékárenských technologiích
Issues of occurrence and regulation of bitter peptide formation in dairy technology
Abstract:
Tato bakalářská práce je teoretická a zabývá se problematikou hořkých peptidů v mlékárenských technologiích. V této práci jsou shrnuty mlékárenské výrobky, ve kterých se hořké peptidy nejčastěji vyskytují. Jsou zde popsány fyzikálně-chemické vlastnosti, tvorba a odbourávání hořkých peptidů. Dále jsou uvedeny faktory hořkosti a vliv nestandardní hořké chuti na konečnou jakost mlékárenských výrobků. …moreAbstract:
This bachelor thesis is theoretical and deals with the issue of bitter peptides in dairy technology. This thesis summarizes the dairy products in which bitter peptides are most found. The physicochemical properties, formation and degradation of bitter peptides are described. The bitterness factors and the effect of non-standard bitter taste on the final quality of dairy products are also presented …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 5. 2024
Thesis defence
- Date of defence: 10. 6. 2024
- Supervisor: Ing. Jana Zemanová, Ph.D.
- Reader: Zuzana Míšková, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
HLADÍKOVÁ, Monica. \textit{Problematika výskytu a~regulace tvorby hořkých peptidů v~mlékárenských technologiích}. Online. Bachelor's thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Faculty of AgriSciences. 2024. Available from: https://theses.cz/id/tuhy8z/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesBachelor programme:
Food Technology