Monica Hladíková

Bachelor's thesis

Problematika výskytu a regulace tvorby hořkých peptidů v mlékárenských technologiích

Issues of occurrence and regulation of bitter peptide formation in dairy technology
Abstract:
Tato bakalářská práce je teoretická a zabývá se problematikou hořkých peptidů v mlékárenských technologiích. V této práci jsou shrnuty mlékárenské výrobky, ve kterých se hořké peptidy nejčastěji vyskytují. Jsou zde popsány fyzikálně-chemické vlastnosti, tvorba a odbourávání hořkých peptidů. Dále jsou uvedeny faktory hořkosti a vliv nestandardní hořké chuti na konečnou jakost mlékárenských výrobků. …more
Abstract:
This bachelor thesis is theoretical and deals with the issue of bitter peptides in dairy technology. This thesis summarizes the dairy products in which bitter peptides are most found. The physicochemical properties, formation and degradation of bitter peptides are described. The bitterness factors and the effect of non-standard bitter taste on the final quality of dairy products are also presented …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 23. 5. 2024

Thesis defence

  • Date of defence: 10. 6. 2024
  • Supervisor: Ing. Jana Zemanová, Ph.D.
  • Reader: Zuzana Míšková, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta

Mendel University in Brno

Faculty of AgriSciences

Bachelor programme:
Food Technology

Theses on a related topic