Bc. Nela Danková, DiS.

Master's thesis

Vliv kyslíku v procesu výroby šumivých vín

The influence of oxygen in the process of sparkling wine production
Abstract:
Kyslík má v šumivém víně nepostradatelný vliv na senzorické i analytické vlastnosti a bývá technology při výrobě sektů podceňován. Práce je zaměřena na vliv kyslíku v šumivých vínech, o typech uzávěrů, technologii výroby a historii obou zmí-něných. Množství přítomného rozpuštěného kyslíku ve víně, jehož vliv je zjišťován v experimentální části, souvisí s typem korunkového uzávěru, kde bylo použito …more
Abstract:
Oxygen has an essential impact on the sensoric and analytic attributes of sparkling wine and is underrated in the proces of winemaking. This thesis is focused on the effect of an oxygen in the sparkling wine. The thesis also deals about types of sparklingbottle tops, winemaking and it's history. An amount of the dissolved oxy-gen in wine, that we measured in the experimental part of thesis, is related …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2022

Thesis defence

  • Date of defence: 7. 6. 2022
  • Supervisor: Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
  • Reader: Štěpán Tesařík, externi

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty