Vliv kyslíku v procesu výroby šumivých vín – Bc. Nela Danková, DiS.
Bc. Nela Danková, DiS.
Master's thesis
Vliv kyslíku v procesu výroby šumivých vín
The influence of oxygen in the process of sparkling wine production
Abstract:
Kyslík má v šumivém víně nepostradatelný vliv na senzorické i analytické vlastnosti a bývá technology při výrobě sektů podceňován. Práce je zaměřena na vliv kyslíku v šumivých vínech, o typech uzávěrů, technologii výroby a historii obou zmí-něných. Množství přítomného rozpuštěného kyslíku ve víně, jehož vliv je zjišťován v experimentální části, souvisí s typem korunkového uzávěru, kde bylo použito …moreAbstract:
Oxygen has an essential impact on the sensoric and analytic attributes of sparkling wine and is underrated in the proces of winemaking. This thesis is focused on the effect of an oxygen in the sparkling wine. The thesis also deals about types of sparklingbottle tops, winemaking and it's history. An amount of the dissolved oxy-gen in wine, that we measured in the experimental part of thesis, is related …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 5. 5. 2022
Thesis defence
- Date of defence: 7. 6. 2022
- Supervisor: Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
- Reader: Štěpán Tesařík, externi
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakultaMendel University in Brno
Faculty of HorticultureMaster programme / specializace:
Horticulture engineering / Vinohradnictví a vinařství
Theses on a related topic
-
Vliv konzervančních přípravků na průběh sekundární fermentace u modelových čirokových siláží
Lucie Hronová -
Fermentace a její využití v gastronomickém provozu
Jan Sekyra -
Možnosti výroby ciderů sekundární fermentací ovocných vín
Ondřej Novotný -
Porovnání analytických a senzorických vlastností vín před a po sekundární
Kamil Prokeš -
Vliv koncentrace kyslíku na zastoupení nitritačních a nitratačních bakterií v aktivovaném kalu
Vojtěch Mráz -
Pozice šumivých vín na českém trhu
Paulína Pôbišová -
Šumivé víno Cava
Jana Böhmová -
Typy uzávěrů lahví vína používaných v České republice
Klára Vlachovská